Aktiviteter/Sevärt

Dubbelklicka här för att lägga till din egen text.

Med fullständiga rättigheter

Åkulla Café och Restaurang är en rustik anläggning, vid Yasjön med övernattningsmöjligheter och restaurang. Runt gården finns utmärkta vandringsleder av olika längd, liksom skidspår på vintern.

För den som vandrar på Hallandsleden eller cyklar på cykelleden genom Halland är detta en trivsam och passande anhalt.
Bockstensmosse och Bockstensmannen


Bockstensmosse är en högmosse som ligger promenadavstånd från Åkulla Café och Restaurang. Det här är en plats dit de som har intresse för Sveriges historia måste bege sig. Mossen är känd på grund av att Bockstensmannen hittades där 1936. Anledningen till att platsen är käd är att fyndet är unikt, då bockstensmannens kropp, kläder, hår och till och med hjärna har bevarats med hjälp utan torvens humussyror i mossen. Mannen hittades på midsommar 1936 med tre pålar genom kroppen, vilket har lett tankarna till ett mord som skett på 1300-talet. Anledningen till den här förknippelsen är att mannen är iförd en medeltidsdräkt vilken är unik eftersom det är den enda manliga medeltidsdräkt som finns kvar i Europa.

Om ni vill fördjupa er mer i historien kan man även bege sig till Länsmuseet i Varberg och titta på Bockstensmannens kropp och tillhörigheter.


Vägen dit är skyltad från oss och är ca 1,5 km.


Bexells Talande Stenar


Detta är inga vanliga stenar, utan en större samling med tankespråk inristat på dem. Stenarna ligger i ett skogsområde i Grimeton, ca 15 min ifrån Åkulla Café och Restaurang. Det var den forna ägaren på Torstorps Säteri, Alfred Bexell (1831-1900), som under 7 år lät två stenhuggare rista in i stenar och klippor på sina ägor för omvärlden att läsa. Stenarna täcktes av mossa efter Bexells död år 1900 och glömdes bort. De återupptäcktes igen 25 år senare och fick där efter ett ständigt ökande intresse. Man har funnit ca 160 inristade språk, de flesta på stenar, men ca 20 står på hällor och klippväggar. Exampel på inristningar är "Att fela mänskligt är, gudomligt att förlåta", "Endast den okunnige är fattig" och "Att förlita på sig sielf är att fördubla sin förmåga".


Ta en tur för att läsa mer intressanta och tänkesvärda uttryck!Gekås i Ullared


Ni har  väl hört talas om Gekås? Varuhuset i dokusåpan Ullared som visas på kanal 5? Åkulla Café och Restaurang är ett utmärkt alternativ för boende under erat nästa besök i Ullared eftersom det ligger endast 10 min körning från Gekås. Vi har det perfekta boendet nära Gekås där du kan få ut det bäst av två världar. På Gekås kan du shoppa allt du kan tänkas behöva tillhem, fritid och så vidare, sedan komma hem till ditt boende hos oss och njuta av stillheten och naturen och kanske ta ett avlappnande dopp i Yasjön under sommardagarna.


Gekås Ullared AB grundades 1963 och är nu Skandinaviums största varuhus. Hit kommer folk från hela världen för att shoppa loss så det räcker för ett år. Årligen har Gekås 4,5 miljoner besökare vilket gör det till Sveriges största utflyktsmål. På Gekås kan du köpa allt till hemmet som får plats i bilen! Låter intressant? Glöm inte skriva en shoppinglista innan du åker dit!Världsarvet Radiostationen Grimeton


Hit kommer människor från hela världen för att beundra teknikens imponerande historia. För ca 80 år sedan invigdes radiostationen högtidligt av Kund Gustav V då  det på den tiden fanns ett nät utav liknande stationer över hela jorden. Dock är nu radiostationen i Grimeton den enda som finns kvar. De är 6 till antalet och 127 meter höga, vilket gör att de kan ses på mycket långt avstånd. Radiomasterna innehåller en fungerande elektomekanisk långvågssändare för telegrafi och tillhörande antennsystem från 1920-talet, vilket uppfanns utav den svenske ingenjören Ernst Alexandersson. Efter Första Världskriget gjorde radiostationen att Sverige kunde hålla kontakt med den amerikanska sändaren på Long Island, genom att skicka morse koder över Atlanten. Visst låter det spännande?

Ta del av teknikens imponerande historia du också! Platsen ligger endast 20-30 min körning från Åkulla Café och Restaurang.Aktiviteter